Czemu należy regularnie czyścić separator tłuszczu
Description
Sieć kanalizacyjna w miastach jest narażona na szereg różnych obciążeń, a tłuszcze stanowią jedno z największych zagrożeń dla jej właściwego działania. Lokale gastronomiczne wytwarzają znaczne ilości tłustych ścieków, dlatego montaż odpowiednich separatorów jest obecnie technicznym standardem. Koszty naprawienia zatkanych rur kanalizacyjnych mogą naprawdę być pokaźne, a regularne przegląd separatorów zapobiegają temu skutecznie.
Zalegający tłuszcz wpływa na ryzyko rozwijania się szkodliwych mikroorganizmów, a z kolei te stać się mogą przyczyną zdrowotnych problemów. Insekty i gryzonie są silnie przyciągane przez wydobywające się z tłuszczu zapachy, a ich obecność w lokalu gastronomicznym spowodować nawet może jego zamknięcie. Za bardzo wypełniony separator przestaje spełniać swoje podstawowe funkcje, a wytwarzane zanieczyszczenia będą się przedostawać do systemu kanalizacji.
Przepisy ochrony środowiska nakładają surowe kary za odprowadzanie mocno zanieczyszczonych ściekach, a cała odpowiedzialność jest po stronie właścicielu danego lokalu. Zbyt rzadkie czyszczenie separatorów będzie prowadziło do ograniczenia jego pojemności roboczej, a efektywność urządzenia spada gwałtownie. Zwiększone koszty energii elektrycznej mogą być zaskakującym skutkiem zatkanego separatora, gdyż pompy muszą pracować przy większym obciążeniu. Ubezpieczyciele mogą odmówić wypłaty odszkodowania za spowodowane zalaniem szkody, jeżeli udowodnią ewentualne zaniedbania w konserwacji. Z tego też powodu regularny przegląd separatorów jest obowiązkowy, jeżeli się chce prowadzić działalność w branży gastronomicznej na odpowiednim poziomie.
+Tekst Sponsorowany+